Forskare i offentligheten – viktigt om än inte lätt som en plätt


12 november 2021. Igår ordnade Sydsvenskan/HD och Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet en diskussion om hur forskare och forskning ska kunna nå ut bättre via medierna – helt klart ett ämne av intresse för t ex VIS-medlemmar.

Diskussionen följde på en mindre debatt på Sydsvenskans kultursida, inledd av tidningens kulturchef Ida Ölmedal (24 oktober 2021). Rektorerna för Lunds och Malmö universitet hakade på (28 oktober). Ölmedal har sedan följt upp med ytterligare en artikel (7 november) med ett antal mycket bra råd till forskare som tänker göra inlägg i pressen.
https://www.sydsvenskan.se/2021-11-06/fem-rad-till-forskare-som-vill-skriva-for-kultursidor

Ett problem som lyftes fram i debatten på kultursidan är gammalt och välkänt: forskarna har inte tid att delta i det offentliga samtalet och det har heller inte något meritvärde. Rektorerna antyder i sitt inlägg att de kanske kan bidra till att lösa denna knut, eller åtminstone problemet med tidsbrist, med öronmärkta pengar som forskare skulle kunna söka för att delta i extern kommunikation. Värt att bevaka för er som är knutna till något av de två universiteten, således, eller hur?

VIS undersöker just nu om någon på Sydsvenskan rapporterat om debatten som ägde rum i Lund och lägger i så fall ut en länk senare med mer information om vad olika deltagare sa. Den hade två delämnen som tacklades av två olika paneler: Hur coronainformationen fungerat och vilken effekt den haft, samt den mer principiella frågan om hur forskare ska lyckas ta plats i offentligheten.

Det allmänna intrycket att döma av de deltagande medieföreträdarnas inlägg var att forskarmedverkan i medier och bokutgivning välkomnas och har ganska goda publiceringschanser – förutsatt att det handlar om något av allmänt intresse och är tillgängligt avfattat.

I diskussionen medverkade journalisten Johan Anderberg, medievetaren Mia-Marie Hammarlin, vaccinforskaren Farshid Jalalvand och genusvetaren Rebecca Selberg – samtliga i panelen som behandlade temat ”Blev vi klokare av coronakrisen – samt, i panelen kring ämnet ”Så ska ni ta plats i medierna, forskare!”, förutom Ida Ölmedal själv Expressen Kulturs redaktör Victor Malm, Bonnier-förläggaren och tidigare kulturchefen på Sydsvenskan Daniel Sandström och historikern Johan Östling. Diskussionen leddes – elegant som vanligt – av Sydsvenskans kolumnist Andreas Ekström.

Olle Alexandersson