14 dec 2021. Här ett förslag till julläsning för den som vill skaffa sig en bred överblick över tänkandets förutsättningar och historia.
Boken jag vill rekommendera är Christer Sturmarks nyutkomna ”Konsten att tänka klart”. Den är på omkring 450 sidor men skriven på ett tillgängligt språk utan svår terminologi och med många förklaringar och exempel.
”Konsten att tänka klart” är inte bara en handbok i hur man reder ut sitt (och andras) tankearbete. Den ger också en historisk översikt över tänkandets utveckling. Men framför allt kan den läsas som en introduktion till vetenskaplig allmänbildning. Man blir kanske inte ”vetenskapligt bildad” enbart genom att läsa just denna bok. Men med sina vida utblickar mot olika vetenskapsområden, inte bara naturvetenskap, är den, kan man säga, ett ovanligt bra recept för vidare fördjupningar med den inriktningen.
Bokens bredd vittnar om stor beläsenhet hos författaren, kanske också något om inflytandet från hans framstående medhjälpare – Christer Sturmark har nämligen skrivit den i nära samarbete med fysikern Douglas Hofstadter. Hofstadter, en internationell kändis och gammal vän till författaren, är mest bekant för en hyllad och mycket läst bok om bl a tänkandet och medvetandet, ”Gödel, Escher, Bach: An eternal golden braid” (1979) som belönades med Pulitzerpriset.
Den som studerat filosofins historia eller idé- och lärdomshistoria mer ingående kommer naturligtvis att känna igen sig i mycket av stoffet, kanske också sakna ett och annat. Och kanske rentav ha en och annan avvikande uppfattning. Men de många intressanta vinklingarna och utvikningarna gör att det är synnerligen väl värt att läsa ”Konsten att tänka klart” även med sådana förutsättningar.
Hos bokförlaget Fri Tanke som gett ut ”Konsten att tänka klart” finns en hel video- och poddserie under samma rubrik. Lyssna t ex på samtalet mellan Christer Sturmark och kritikern Torbjörn Elensky i avsnittet ”Konsten att tänka klart: Gränser som innesluter och utesluter” från den 23 juli 2021, det har en nära koppling till boken.
”Konsten att tänka klart” rekommenderas i första hand som e-bok, främst av skälet att pappersboken inte har något sakregister (däremot ingår ett personregister).
Olle Alexandersson