Vem är jag?
Min analytiska förmåga och utbildning inom statistik bidrar till att jag ofta blir den som får arbeta med siffrorna vid utvärdering i olika sammanhang. Det roligaste som finns är att få ta hand om stora datamaterial för att med olika statistiska metoder hitta samband och dra slutsatser. För närvarande är jag också involverad i ett projekt som handlar om ungas välmående, något som ligger mig mycket varmt om hjärtat.
Jag blev lärare av en slump. Efter att ha forskat inom livsmedelskemi under många år i näringslivet, var det dags att hitta något som gick att kombinera med mitt liv som konstnär. Forskningen gav mig en massa bra verktyg, vetenskapliga metoder och inblick i verkliga arbetsområden inom mitt ämne. Måleriet har gett mig förmågan att uttrycka saker i bild och insikten i hur viktigt det kreativa uttrycket är även för den teoretiska förståelsen.
Jag har upptäckt att alla mina erfarenheter kan knytas ihop till ett paket, där varje del fyller sin funktion. Jag brinner för att försöka göra intressanta lektioner, med kreativa grepp och vetenskapligt förhållningssätt.
Vilka frågor inom utbildningsforskning intresserar mig mest?
Jag använder mycket bilder i min egen undervisning, och får under läsåret 2021/2022 statsbidrag för att kunna bedriva praktiknära forskning i klassrummet. Målet med arbetet är att ta reda på mer om hur elevers förståelse i ämnet kemi påverkas av bilder.
Yrke: Lektor i kemi på S:t Petri skola, Malmö.
Utbildning: Jag har en civilingenjörsutbildning med inriktning kemiteknik (1985), samt en examen som teknologie licentiat inom livsmedelsteknologi från Lunds Tekniska Högskola (2001).
1998-2001 gick jag en utbildning i måleri vid Skånska Målarskolan och har därefter arbetat som konstnär. Jag tog min lärarexamen vid Malmö högskola 2006.
Forskningsfält: livsmedelsteknologi
Publikationer
Ett flertal publikationer inom området livsmedelsteknologi.
Tornberg, E., Olsson, A. and Persson, K. A comparison in fat holding between hamburgers and emulsion sausages. 35th International Congress of Meat Science and Technology, August 20-25, Copenhagen, 1989.
Tornberg E., Olsson, A. and Persson, K. The structural and interfacial properties of food proteins in relation to their function in emulsions. In: ”Food Emulsions”. K. Larsson, Ed. Marcel Dekker Inc., 247-326, 1990.
Olsson, A.; Tornberg, E. Fat-holding in hamburgers as influenced by the different constituents of beef adipose tissue. Food Structure 10, 333-344, 1991.
Tornberg E., Andersson, A., Göransson, Å., Von Seth, G. Water and fat distribution in pork in relation to sensory properties. Proc. Pork quality: Genetics and metabolic factors, Eds. Poulanne, E. and Demeyer, D.J., CAB International, p. 239, 1993.
Tornberg, E.; Andersson, A.; von Seth, G. Water distribution in raw pork muscle (M.longissimus dorsi) of different meat qualities. Proc. 39th International Congress of Meat Science & Technology, 4:201. Calgary, 1993.
Andersson, K., Andersson, A., Tornberg E. Microstructure as Related to the Waterholding, Textural and Sensory Properties of Emulsion Sausages. Food Colloids – Proteins, Lipids and Polysaccharides, (1997). E. Dickinson and B. Bergenståhl, Eds. Royal Society and Chemistry, Camebridge, p. 29-42.
Andersson,A., Kazemekaitute,D. and Tornberg,E. The Fat-holding Properties of Hamburgers in Relation to the Type of Fat Added. Proc. 19th Nordic Lipid Symposium, Ronneby, June, 1997.
Andersson, A., Ohlsson, P., Tornberg, E. and Mielnik, J. Fuctionality of water-jet and mechanically deboned meat in meat products. The 3rd Nordfood Conference, November 23-25, 1997.
Andersson, A., Andersson, K. And Tornberg, E. A comparison in fat-holding between beef burgers and emulsion sausages. J. Sci. Food Agric., 80, 555-560, 2000.